Ordu'nun eşsiz lezzeti tescillendi! Öğretmeni ona tarifi anlattı.. – Son Dakika Hayat Haberleri
Bilimsel adı “Lactarius Pyrogalus” olan ve yörede fındık mantarı, fındık tirmidi, bahçe mantarı, bahçe tirmidi olarak bilinen kavrulmuş fındık Tirmidi Ordu, tercihinize göre yağ, soğan, tuz ve domates ve yeşil biber eklenerek kavrulur, Artık Ordu'nun patentli ürünü başarılı oldu. Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nın girişimleriyle kavrulmuş Ordu Tirmidi fındığı, Türk Patent ve Marka Kurumunun 16.12.2024 tarih ve 187 sayılı Coğrafi İşaretler ve Ürünlerin Geleneksel İsimleri Resmi Bülteni'nde yayımlandı. Menşei işaretli ürün olarak tescil edilmiştir.
Ordulu esnafın menüsünde yöresel ürünün yer alması esnafı sevindirdi. Birçok firma, en sevdikleri ürünlerinin artık Ordu markası olmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Ziyaretçilerin ilk talep ettiği ürünün kızarmış fındık tirmitleri olduğunu belirten firma yetkilileri, bu yemeği Ordu'nun tescilli ürünü haline getiren Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkürlerini iletti.
TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 20'YE YÜKSELDİ
Fındığın kavrulmasının ardından coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı 20'ye yükseldi. Bunlardan 13'üne Büyükşehir Belediyesi tarafından başlandı. Büyükşehir Belediyesi daha önce Ordu Tostları, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurma, Ordu Galdirik Kavurma, Ordu Sakarca Mıhması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmek), Ordu Çorbası Pancar Çorbası (Ordu karalahana çorbası), karalahana sarmasını hazırlamıştı. Ordu. Zeytinyağlı (Ordu). Zeytinyağlı Pancar Dolması) Ordu Pidesi (Ordu Yağlı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı ve Ordu Dolmalı Tava tescillendi.
ORDU KAVRULMUŞ FINDIK TİRMİTİSİNİN HAZIRLANIŞI
Taze fındıkları iyice yıkayıp suyunu süzgeçten süzün. Süzülen fındıklar elle sıkılarak suyu dikkatlice çıkarılır. Bu aşamada salamura, konserve veya dondurulmuş fındık da kullanılabilir. Turşu, konserve veya dondurulmuş fındık kırıntısı kullanılıyorsa taze fındık kırıntılarında olduğu gibi önce suda ıslatılır, daha sonra elle sıkılarak suyu çıkarılır. Doğranmış soğanı bir tavada yağ veya tereyağı ile orta ateşte yaklaşık 5 dakika kızartın. Bu aşamada isteğe bağlı yeşil biber ve domates ince ince dilimlenerek ilave edilir ve soğanla birlikte kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine hazırlanan fındık tirmitleri eklenir. Tavanın kapağını kapatıp orta ateşte, fındıklı tirmid yumuşayıp tüm suyunu çekinceye kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Arzu ederseniz karabiber ve kırmızı pul biber ekleyip servis yapın.